Hírek

 

Új video az Alapfokú Barista képzésünkről

2016. január 14.
Az Alapfokú Barista képzés rengeteg hasznos dolgot rejt magában, ezzel a videóval betekintést nyerhetsz az órák menetébe.  https://www.youtube.com/watch?v=pz1XPLHsKTQ 
 

Téli forró italok, menő receptek

2015. december 18.
Téli forró italok, a családnak, otthonra vagy akár a haveroknak, de még egy vendéglátó hely itallapjára is!Puncs, Grog, Forrócsoki, Bombardino Az alábbi linken megnézheted a videókat: https://www.youtube.com/watch?v=ZTdcRgLfaVw&list=PLT9q16o69L4x34vrhfa_MoE9P-IOEFOci&index=2https://www.youtube.com/watch?v=I95jRwOsTGI&index=3&list=PLT9q16o69L4x34vrhfa_MoE9P-IOEFOci 
 

Pót beiratkozás a Novemberi tanfolyamra

2015. november 13.
Lemaradtál a beiratkozásról?Ne izgulj, nincs veszve semmi!! Az Akadémi pótbeiratkozást hirdet!!Kezdési időpont: 2015. 11. 18.Ez az időpont már az első elméleti óra időpontja is egyben, amely 17-20 óráig fog tartani. Új beiratkozóinknak javasolt érkezés 16:30, így a papírmunkára is lesz idő!! Mindenkit várunk szeretettel!! 
 

LATTE ART tanfolyam Videó!

2015. október 29.
 Nehéz lenne írásban közölni bármit is erről a műfajról, ezért azt javaslom nézzétek meg a videónkat: https://www.youtube.com/watch?v=0NgqOxE4w-c 
 

Közelgő vidéki barista tanfolyam indulások

2015. október 21.
Hamarosan induló tanfolyamaink vidéki városokban:- Sopron: 2015. november 03. 15:00 - Békéscsaba: 2015. november 16. 17:00  
 

Ajándékötletet keresel?!

2015. október 6.
Nem tudod mivel ajándékozd meg szeretteid a közelgő születésnapok, névnapok vagy évfordulók alkalmából? Nem szeretnél újabb felesleges kacatot adni, de nincs jobb ötleted?Nincs jobb ajándék a tudásnál és az új ismereteknél!! Személyre szabható ajándékutalványunkkal biztosan kellemes meglepetést okozol barátaidnak. Az utalványok összege opcionális, így a tanfolyam teljes összegét vagy csak egy általad meghatározott részét kell kifizetned.Az utalványok bármelyik tanfolyamtípus esetén felhasználhatóak! Addj hasznos tudást ajándékba!!! 
 

Szuper intenzív barista tanfolyam!

2015. szeptember 21.
Sokan érdeklődtetek, hogy egy hét alatt elvégezhetitek-e a barista tanfolyamot. Jó hírünk van, mostmár igen!!!Szuper intenzív tanfolyamunkon egy hét alatt megszerezheted a kellő ismereteket. A tanfolyam tematikája megegyezik az alap képzés tematikájával. A képzés körülbelül 30% elméletre és 70% gyakorlatra épül, az oktatás 6-8 fős létszámmal indul, a képzés időtartama 5 alkalom + a vizsga, alkalmanként 3,5 óra.  A tanfolyam részvételi díja: 80.000.- FtVizsgadíj: 5.000.- Ft Első kezdési időpont: 2015. 10. 05. 10:00 Érdeklődni:0620 355 84 00  
 

Svájci munkalehetőség!!!

2015. szeptember 18.
Svájci téli szezonmunkára (december közepétől február végéig v. március közepéig) keresnek fiatal, kedves, jó megjelenésű pultos férfiakat, 1-2 éves szakmai tapasztalattal. (Akik koktélozni is tudnak).Kiemelkedő fizetés. Angol nyelvtudás alapkövetelmény, német nyelvtudás előny! A fényképes angol önéletrajzot erre az email címre várják: ildiko.somos@gmail.com
 

Ingyenes kávés Monin workshop az Akadémián!!!

2015. szeptember 16.
Ingyenes tréning a Barista Akadémián!Minden jelenlegi és egykori hallgatónkat várjuk a workshopra, ahol megtudhatod, hogyan dobhatod fel a kávékat egy kis MONIN sziruppal.A workshop 2015. 09. 28.-án 14:00 órakor kezdődik. 
 

Izgalmas cikkek a blogunkon

2015. szeptember 11.
Tudj meg többet a kávé világáról!Folyamatosan frissülő cikkekkel várunk titeket a blogunkon.Látogassatok el az oldalra és tudjatok meg minél több érdekességet és izgalmas adatot erről az izgalmas és élénkítő italról!! http://www.baristatanfolyam.blogspot.hu/  
 

Egynapos hobby barista tanfolyam indul az akadémián!!!

2015. augusztus 28.
Ristretto,  cappuccino, latte macchiato. Ismerősen csengenek és szívesen elkészítenéd őket? Akkor itt a helyed nálunk a Barista Akadémián, ahol ezeket a kávékat mind megismerheted, kipróbálhatod és megtanulhatod, hogyan készítheted el őket a mindennapokban otthon. Egynapos tanfolyamunk során megismerkedhetsz különböző alternatív kávékészítő eszközökkel is. Betekintést nyerhetsz a latte art alapjaiba, így már a tejhab készítés vagy a mintaöntés sem hoz majd zavarba. A tanfolyam időtartama 3 óra.Előadó: Hajdu Péter, a Barista Akadémia vezetője.A tanfolyam ára: 15.000.- Ft. A képzés min. 10 fővel indul el. 
 

Elkészítettük a Blikk nyári jegeskávéit!

2015. augusztus 7.
A mai Blikkben találkozhattok Hajdu Péter, a Barista Akadémia vezetőjének jegeskávéival. Péter 4 variációt állított össze a lapnak, melyeket otthon is könnyen elkészíthettek. Az italok egyszerűek és nagyszerűek, remek hűsítők a nyári melegben.A kávék elkészítését videón is megnézhetitek az újság honlapján:http://www.blikk.hu/kave 
 

Filter továbbképzés a hatalmas sikerre való tekintettel!!

2015. augusztus 7.
Érdekel a kávé világa? Szeretnél megismerkedni nem mindennapi eszközökkel? Szeretnéd megtapasztalni a különböző eszközökkel készült kávék közötti különbséget? A hatalmas sikerre való tekintettel újra megrendezésre kerül a filter továbbképzés.Gyere el a workshopunkra és tapasztalj! Filter továbbképzés – Alternatív eszköz workshop témái:- filter és más alternatív technikák ismertetése,- kávé kóstolás,- Hario V60,- Aeropress,- Chemex,- szifon,- French press összehasonlítása,- scae sandard-ek,- coffee shot - filter kávé készítés espressogéppel,- BWT – vízminőség fontossága a kávé készítésnél. A workshop 2015. augusztus 17.-én 17:00 órakor kezdődik. A részvétel díja 3000 Ft/fő.
 

Gyakorló nap az Akadémián!

2015. augusztus 7.
Gyakorló nap!!A Barista Akadémia gyakorló napot hirdet! Legyél te a legjobb a próbanapon! A tréningen várunk minden olyan baristát, aki szeretne fejlődni vagy gyakorolna egy kicsit.  A gyakorlás ára: 5000 Ft/fő.Időpontja: 2015. 08. 07. 11-13 óráig.
 

Nyereményjáték!!

2015. augusztus 7.
Kövesd a Barista Akadémiát és a Mojito Mixeriskolát az instagramon is. Követőink között egy üveg MONIN Caramel szirupot hirdetünk ki!  A Sorsolás időpontja: 2015. szeptember 15.
 

Filter továbbképzés - Alternatív eszköz workshop

2015. június 29.
Érdekel a kávé világa? Szeretnél megismerkedni nem mindennapi eszközökkel? Szeretnéd megtapasztalni a különböző eszközökkel készült kávék közötti különbséget?  Gyere el a workshopunkra és tapasztalj! Filter továbbképzés – Alternatív eszköz workshop témái:- filter és más alternatív technikák ismertetése,- kávé kóstolás,- Hario V60,- Aeropress,- Chemex,- török kávé,- French press összehasonlítása,- skae sandard-ek,- espresso shot,- filter kávé készítés espresso géppel,- BVT – vízminőség fontossága a kávé készítésnél. A workshop 2015. július 16.-án 11:00 órakor kerül megrendezésre. A részvétel díja 3000 Ft/fő.
 

Szerezz nyárra egy új szakmát!!! Jelentkezz nyári tanfolyamainkra!!!

2015. június 25.
Töltsd hasznosan az idődet nyáron is! A vendéglátásban egyre nagyobb az igény arra, hogy jól képzett szakembereket alkalmazzanak éttermeikben, kávézóikban, így nagy előnyre tehetsz szert egy barista bizonyítvánnyal egy állásinterjún. Havonta induló tanfolyamainkon akár másfél hónap alatt új végzettséget szerezhetsz. Megismerheted a jó kávé készítésének minden titkát.Következő tanfolyam:2015.07.15. 17:00 
 

Munkalehetőség!!!

2015. március 12.
Mojito mixer, vagy barista akadémiás tanulót keresünk hétvégente napközben alkalmanként, elegáns belvárosi kávézóba kisegítő- barback pozícióba, később feljebb lépési és állandóan foglalkoztatott lehetőséggel, kiváló teljesítés esetén. Angol nyelvtudás szükséges.  Jelentkezni a markotszabi@gmail.com-ra lehet egész alakos önéletrajzzal és motivációs levéllel.
 

Fejlesztés az Akadémián!!

2015. március 3.
A jó kávéhoz elengedhetetlen a megfelelő minőségű víz használata. Iskolánk a napokban remek fejlesztéseken esett át a BWT jóvoltából. Különböző szűrőfejekkel szerelték fel az oktatási helyszínt, aminek köszönhetően még jobb kávékat tudnak diákjaink készíteni.  Amennyiben szeretne otthonában vagy kávézójában egy magasabb kategóriájú vízkezelési technikát keresse fel a cég honlapját az alábbi linken: http://www.bwt.hu/hu/Lapok/default.aspx
 

Designed díjas kávékészítő eszközök

2015. február 19.
Biztos vagyok abban, hogy nem a legtökéletesebbek a reggeli rohanáshoz, illetve sokakat az a tény is bánthat, hogy „nehezen tisztíthatóak”, mégis azt gondolom, ha a kávé, építészet és a design szerelmese vagy, érdekesek lehetnek számodra a Dutch Lab designstúdió ezeket a témaköröket kegyetlenül jól ötvöző, látványos kávécsepegtetői.A dél-koreai tervezők többek között különböző híres épületek, mint például az Eiffel-torony vagy a Big Ben, vagy éppen steampunk hangulatot árasztó katedrális formavilágát, filmes utalásokkal rendelkező designt felvonultató kávéállomásaikkal hidegen csepegtetett, gyakran „labor-kávénak” is hívott kávékat készíthetünk. Ez az a fajta, amellyel már előző este el kell kezdeni átcsepegtetni a kávén a hideg vizet, ha reggel inni szeretnénk belőle...nekem ez utóbbi mondjuk nem jelentene problémát. Sőt, ez pont az a fajta design, amivel kapcsolatban nagyjából minden felmerülő apró „probléma” felett szemet tudnék hunyni, ha lenne egy a konyhámban. Forrás: http://manzardcafe.blog.hu/2015/02/18/kell_-kategorias_kavecsepegtetok#comments 
 

Barista Workshop Sorozat

2014. augusztus 22.
Elindult workshop sorozatunk, amely minden egyes állomása közelebb hoz a kávé és az alternatív folyamatok megismeréséhez és megértéséhez.Tanulj az idei brewers bajnoktól Boross Gergőtől! Aki megosztja veled, hogy milyen tapasztalatokkal tért vissza a világbajnokságról! Kóstolj és tanulj! Több termőterület kávéját ismerheted meg! Első időpontunk 2014.08.22 11:00 ! (a képzés időtartama 4 óra)Részvételi díj: 5000Ft  
 

Barista lett Kembe Sorel

2014. július 11.
Barista lett Kembe SorelBudapest — Új hivatást talált magának Kembe Sorel (38). A sorozatszínész szabadidejében barista tanfolyamra jár, hogy megtanulja a kávékülönlegességek készítésének teljes folyamatát. A pörkölés, a darálás, és főzés már remekül megy neki, a kávéhab-művészetén viszont még van mit csiszolnia. – Művelődésszervező szakon végeztem, ezért keresni akartam valami olyan képzést, ami kézzelfoghatóbb, piacképesebb. Elkezdtem böngészni a netet, és ráakadtam erre a képzésre – magyarázta Sorel. – Ha elvégzem, akkor minőségi helyekre is el tudok helyezkedni, hajóra vagy esetleg szállodába. Ha nyerek a lottón, akkor pedig lehet, hogy nyitok egy saját üzletet. Soha sem lehet tudni, mit hoz a jövő. A mai világban már muszáj több lábon állni. Nem egy nyugdíjas állás a miénk. A legjobbat remélem, de a legrosszabbra készülök fel.Kembe Sorel nem véletlenül ilyen megfontolt. Korábban többször is beszéltek arról, hogy pincérkedett a Kopaszi gáton, hogy könnyítsen az anyagi helyzetükön a szintén színész, Kondákor Zsófival (34). – Amióta Zsófi visszament dolgozni kezdenek helyrerázódni a dolgok, de nem lehet bizonytalanságban tartani egy gyereket. Meghúzzuk a nadrágszíjat és a színészkedés mellett csinálok más dolgokat is. Spórolgatunk... Indián barátom videoklipeket gyárt. Lehet, hogy idén nyáron vele is dolgozom. Sorel a kávéhabpingálás közben elmesélte, hogy kislányuknak, Katjának pár hete volt az első születésnapja.–  Mindkettőnkre hasonlít. Amikor mi dolgozunk, akkor a nagymama vagy a bébiszitter szokott vigyázni rá. Ősztől pedig bölcsibe megy, ha kell. De azt szeretnénk, hogy akkor se legyen bent minden nap, hogy minél többet velünk lehessen.Kolontár KrisztiánVasárnapi Blikk
 

A filter kávé gyógyít!

2014. július 11.
A filter kávé gyógyít! Új kutatási eredmények!Ha nem is brit tudósok, de kutatók egy csoportja az elmúlt időszakban bebizonyította, hogy a vérnyomásra és a koleszterinszintre sincs hosszú távon befolyással a kávé. Készültek olyan elemzések melyek arról számoltak be, hogy koleszterinre gyakorolt hatása az elkészítési módtól függ. Míg a filteres kávé összetevői nem befolyásolják a koleszterinszintet, a nem filteres változat megemelheti azt. Bizonyították, hogy a kávéban található koleszterinnövelő összetevőket ugyanis a filter képes kiszűrni. Ezennel a kifogások  kezelve.
 

Juhász Edit a világ 3. legjobb latte art művésze

2014. május 21.
Az ausztráliai Melbourne-ben rendezett Nemzetközi Kávé Expón dobogós helyet szerzett a magyar csapat latte art kategóriában. A barista világbajnokságnak is nevezett versenyen Juhász Edit ismét bizonyította, hogy a magyar baristák ott vannak a világ élvonalában. A 32 induló ország versenyzői közül latte art kategóriában az első helyet a német Christian Ullrich, a másodikat pedig az olasz Chiara Bergonzi szerezte meg. Gratulálunk!
 

Február végén ismét kávék, koktélok, párlatok

2014. január 30.
Február végén ismét kávék, koktélok, párlatok, borok és kísérőfalatok várnak rátok két napon át a KávéBár Bazáron, pompás környezetben, a belvárosi, ötcsillagos Corinthia szállóban! A belépőjegy árában korlátlan kávékóstolás, 15 tételes borkóstolás, valamint párlatok, koktélok, csokoládék, falatkák kóstolása, és az összes program, előadás megtekintése! Verseny szombaton: II. AeroPress BajnokságElőadások szombaton: kilenc, kóstolóval egybekötött előadás a kávék és italok világából, plusz óvilági tea és csokoládékóstoló! Versenyek vasárnap: B1 Barista Bajnokság, Magyar Koktél- és Flair Bajnokság, Magyar Sommelier Bajnokság+ 30 kiállító összesen több mint 100 terméke a Corinthia hotelben.(az előadások programja január 28. után lesz elérhető a weboldalon és az eseményoldalon)Jegyértékesítés:Elővételes kétnapi jegy: 5000 Ft Elővételes napi párosjegy: 5000 Ft  (szabadon választott napon, 2 fő részére) Szakmai jegy versenyzőknek, kiállítóknak: 1000 Ft Napijegy elővételben és a helyszínen: 3000 Ft Online jegyvásárlás: www.kavebar.hu Elővételes jegyértékesítés: Barista Akadémia (1071 Budapest, Lövölde tér 2.)www.kavebar.hu 
 

Ingyenes tréningek!

2013. október 26.
Ingyenesen elvégezhető modulok a Barista Akadémián!Hallgatóink számára ingyenesen biztosítjuk a következő tréningeket:    Baristák számára:Bármixer tréningAngol bár-szaknyelvStandolás és elszámoltatásFree pouring tréning profi oktatókkal, korlátlan alkalommalMojito és Barista Lounge szakmai továbbképző tréningekMixerek számára:Angol bár-szaknyelvStandolás és elszámoltatásFree pouring tréning profi oktatókkal, korlátlan alkalommalMojito és Barista Lounge szakmai továbbképző tréningekHasználd ki a lehetőségeket, képezd magad a Barista Akadémián!
 

Haladó barista tanfolyam

2013. augusztus 23.
Latte Art tanfolyam haldóknak! A tanfolyam tematikája:Pörkölt kávé elemzése,Lefőzött ital minősége, összehasonlítása (kóstolás) 5 eltérő termőterület kávéinak összehasonlítása (kóstolás) Értékelő lap használata Ismétlés: Tökéletes tejhab készítés Alapöntések elsajátítása: Öntött és rajzolt alapminták:Alma öntésÖntés technika gyakorlása Szív öntés Öntés technika gyakorlásaRozetta öntésÖntés technika gyakorlásaTulipán öntésÖntés technika gyakorlása A képzés tematikája körülbelül 10% elméletre és 90 % gyakorlatra épül.A tanfolyam 4-5 fős létszámmal indul. A képzés időtartama: 5 alkalom, alkalmanként 3 óra. Tanfolyamunk minden hónapban indul. A tanfolyam végén hallgatóink elméleti és gyakorlati vizsgát tesznek. Sikeres vizsga esetén magyar-angol nyelvű nemzetközi barista tanúsítványt állítunk ki. Képzésünk a Fővárosi Munkaügyi Központ által regisztrált tanfolyam. Nyilvántartási szám: 00713-2009Azonosító: 780020 A tanfolyam részvételi díja: 50.000.-FtA Barista Akadémián végzett hallgatók számára 5.000.- Ft kedvezményt biztosítunk! Ezen tanfolyamunknál a Mojito kedvezménykártya felhasználható! (5.000.-Ft)A barista képzés helyszíne : 1071 Budapest, Lövölde tér 2.Jelentkezés és információ:0620-475-1481 info@mojito.huwww.mojito.hu     
 

Esténként borozóvá alakulnak át a Starbucks kávézók

2011. január 24.
Esténként borozóvá alakulnak át a Starbucks kávézókAz amerikai Starbucks hálózat vezetése azt tervezi, hogy a kávézók jobb kihasználtsága érdekében esténként elegáns borozóként fogja üzemeltetni a helyiségeket - közölte hétfőn a USA Today.Az idén Budapesten is megjelent  lánc, amely jövőre ünnepli fennállásának 40. évfordulóját, első kísérleti egységét Seattle-ben nyitja meg a héten, három hónapig tartó belsőépítészeti átalakítás után. Az átpofozott üzlet egy 10 éven át jól bejáratott helyen található; ám a látogatót a többi 16 ezer Starbuckstól eltérő enteriőr fogadja.A helyiség közepén az asztalok közé benyúló bárpultot alakítottak ki, amely mögött esténként sört és válogatott helyi borokat, valamint sajt- és olivás szalámitálat kínálnak. Az otthonos esti hangulat megteremtése érdekében tompították a világítást, régi székeket és asztalokat szereztek be, a falakra pedig a cég kávés daróczsákjait akasztották ki."Ez a legnagyobb dizájnvállalkozás, amelybe egy kereskedelmi vállalkozás belefogott a világon" - állította Arthur Rubinstein, a Starbucks globális fejlesztési igazgatója. Rubinstein nem bocsátkozott találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy mennyibe kerül majd az új imázs nemzetközi bevezetése, csak annyit mondott, hogy egy kisebb átalakítás 25 ezer dollárba, egy új Starbucks felépítése pedig mintegy 400 ezer dollárba kerül majd. Valamennyi új Starbucks energiatakarékos és környezetbarát üzlet lesz.Az új üzleti stratégiát két, a cég tulajdonában álló, de nem a Starbucks cégére alatt üzemeltetett üzletben próbálták ki. A két borbárban csak annyit írtak ki, hogy azokat az üzletlánc ihlette. A cég belső felmérése megállapította, hogy az üzletek forgalmuk 70 százalékát már délután 2 óráig lebonyolítják, így megoldást próbáltak keresni az üzlethelyiségek jobb kihasználtságra, a vendégek - és a részvényesek - nagyobb megelégedésére. A változtatást vélhetően a többi kávézólánc is követni fogja, mert - mint azt a lap is megjegyzi – a Starbucks a világ egyik leginkább utánzott vállalkozása. 
 

Kellemes ünnepeket kíván a Barista Akadémia és a Mojito Mixeriskola

2010. december 23.
Ice Cold Christmas Punch:Matusalem Classico, Martini Rosato, Méz, Fahéj, Szegfűszeg, Citrusok, ÁfonyaléDíszítés: ehető arannyal bevont marcipán
 

A magyar bartenderek ízekre szedték Európát

2010. november 30.
A világ legjobb bartenderei mérték össze tudásukat Barcelonában, köztük két magyar versenyzővel, akik már az első el Jimador Kupán meghódították Európát. A 10 ország 16 döntőse három kategóriában versenyezett a különleges fődíjért, egy kétszemélyes utazásért az el Jimador házába, a Casa Herrudába. A versenyzőknek azonban nemcsak a megszokott Cool Shot, Long Drink és Koktél keverésében kellett jeleskedniük, hanem a kulturális gasztronómia területén is kiemelkedőt kellett mutatniuk, ötvözve hazájuk szokásait a mexikói és a vendéglátó spanyol kulináris sajátosságokkal.  A magyar versenyzők egyenesen szárnyaltak, és meglepő kreációikkal lenyűgözték a nemzetközi versenybírákat, elhozva az első és a második helyet is. Keresztes Ferenc (Symbol) tequilával flambírozott rákja aranyat ért az első nemzetközi el Jimador Bartender versenyen, míg Ludányi István (Mojito Mixeriskola) ehető virágkompozíciójával lépett a képzeletbeli dobogó második fokára. "Miután a spanyolok imádják a rákot, a kedvencükkel készültem. De akármennyire is nyitottak a molekuláris gasztronómiára, minden alapanyagot és felszerelést nekem kellett biztosítanom a különleges koktélomhoz. Még a rákot is én vittem" - árulta el Keresztes Ferenc, aki a verseny győzteseként másodmagával látogathat el az el Jimador lepárló üzemébe, és ismerheti meg az évszázados hagyományokat. képek a mixerversenyről:
 

SCAE Gold Cup Program

2010. november 9.
Az Európai SCAE Szövetség nevével fémjelzett program célja, hogy az áruházak polcain található kávék kategorizálásában segítse a pörkölő cégeket, a kávézó tulajdonosokat illetve a hétköznapi fogyasztókat.A Gold Cup Program a hétköznapi kávé fogyasztás színvonalát szeretné emelni, illetve egy nemzetközileg elfogadott kávé készítési normát állít fel.Ezzel a rendszerrel megkapjuk az adott kávé lefőzéséhez szükséges víz hőmérsékletét, az áztatási időt, az optimális őrlést és szemcseméretet.
 

Barista bajnokság és szakkiállítás

2010. november 4.
II. CSODÁLATOS KÁVÉ SZAKKIÁLLÍTÁSVII. MAGYAR BARISTA BAJNOKSÁG2011. március 25-27.HUNGEXPO BUDAPESTI VÁSÁRKÖZPONTB pavilonCsodálatos Kávé II  - A kitűnő duplaNagy sikerrel indult tavaly áprilisban a Csodálatos Kávé kiállítás. A kávépiaci találkozó, ahol az üzletemberek, a kávé szakemberei, versenyzői és fogyasztói először érezhették, a kávépiac különleges „aromáját” egy légtérben, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont D pavilonjában.Ötven kiállító, a hazai kávéforgalmazás több mint felét reprezentáló neves cég jelenléte, az újszerű, piaci szereplőket koncentráló bemutatkozás tette érdekessé és értékessé ezt az első kávé piaci fórumot.A kávékiállítás nagy szakmai attrakciója a három napos, VII. Magyar Barista Bajnokság lesz. A 2009. év nagy sikere volt a két rendezvény házasítása. Soha ennyi szakmai érdeklődő nem volt a versenyeken, mint tavaly. Ezt a szakmai érdeklődést erősítendő, még több kávés rendezvényre is lehet számítani, amelyek mind a piaci eligazodást, a kávéfogyasztás előnyeit, egészségügyi hatásait és a kulturált kávéfogyasztási szokások meghonosítását és népszerűsítését szolgálják.Forrás: Csodalatoskave.hu
 

13. Finlandia Bármixer Kupa

2010. november 3.
13. Finlandia Bármixer Kupa2010. november 3.2010. október 25-én, hétfőn került megrendezésre a 13. Finlandia Bármixer kupa magyarországi fordulója, melyen az elődöntő és középdöntő után a 12 legjobb bármixer küzdhetett a dobogós helyezésekért.  A versenyzők egyenként 5 aperitifet, majd 5 longdrinket kevertek, végül pedig előre meghatározott alapanyagok felhasználásával, adott időn belül kellett kitalálniuk és elkészíteniük az utolsó koktélt. Az italokat szakmai zsűri és három celeb osztályozta, név szerint Pataki Zita az RTL időjósa, Varga György az Irígy Hónaljmirigy alapítótagja, és Gianni Annoni televíziós műsorvezető. Pataki Zita elmondása szerint ritkán iszik vodka alapú koktélokat, általában csak egy ízzel keveri, ezért előnyben részesítette azokat az italokat, melyek frissitőek és felismerhető bennük a vodka jellegzetes íze. Így van ezzel Gianni is, aki a vodkát leginkább tisztasága miatt szereti és a Finlandia ízesített vodkáit is szívesen fogyasztja. Varga György hallgat a bármixer ajánlására és örömmel kóstol meg bármilyen újdonságot, amennyiben nem túl édes koktélról van szó. Így hát mindhárom celeb egyetértett abban, hogy a győztes koktélkülönlegesség legyen könnyen fogyasztható és frissítő.Purman László a Finlandia cég képviselője bizakodó a magyar részvétellel kapcsolatban, hiszen az elmúlt években a hazai versenyzőknek mindig sikerült az elsők közt végezni és pár éve magyar mixervilágbajnokot is avattak.Hosszas tanakodás után a zsűri Csatlós Mátét ítélte a legjobbnak. Így ő képviselheti Magyarországot Lappföldön, a 13. Finlandia Bármixer kupa nemzetközi döntőjén. Máté több mint három éve dolgozik mixerként és jelenleg Ausztriában kamatoztatja tudását. A verseny alatt próbált odafigyelni, hogy frissítő, tiszta és könnyű koktélokat készítsen, ebben látja sikerének okát. Így Csatlós Máté a Finlandia cég ajándékaival (Finlandia Grapefruit Fusion, Finlandia Mango Fusion, Finlandia Lime Fusion), a kupával és az Év Finlandia Magyar Mixere címmel térhetett haza.                                                                                                       sebosaciképek a versenyről:
 

Bártender és Barista szakértői fórum

2010. szeptember 26.
Elindult a régen várt barista és bártender szakértői fórum.A Mojito Mixeriskola weboldalán profi szakértők várják a szakmával kapcsolatos kérdéseidet. A fórum célja, összehozni a szakma iránt érdeklődőket, és a profikat egy helyen. Olyan neves szakértők válaszolnak kérdéseidre mint, Antal B. Gábor szakíró, szakújságíró, a Finlandia Mixeriskola bár- és italismeret oktatójaLajsz András Mester Bártender, „Címzetes Főiskolai Docens”Biró Tivadar Mester Bártender, Mojito Mixeriskola vezetőjeHatvani Zília Mester Bártender, a Boston Bartender School vezetője Burján Zsombor Mester Bártender, a FlairMojito Mixeriskola vezetője Kovács Kálmán Mester Bártender, A Bacardi magyarországi márkanagyköveteHajdú Péter Barista, Bártender, a Barista Akadémia vezetőjeMáté Gábor Sommelier, a Boom&Brass étterem és bár sommelier-jeLegyen az kávé, koktél, párlat, bor, bárkultúra, vagy bártörténelem, Ők biztosan tudják a választ.kérdezd a szakértőt
 

11. Barista Világbajnokság London, végeredmények

2010. július 12.
11. Barista Világbajnokság végeredmények London      Cup Tasting Hector Gonzalez - GuatemalaDavid Walsh - ÍrországGyoung Jin - Dél-KoreaThasos Moshopoulos - Görögország   Barista Michael Phillips - USA Raul Rodas - Guatemala Scottie Callaghan - Ausztrália Colin Harmon - Írország Soren Stiller Markussen - Dánia Stefanos Domatiotis - Görögország    Latte Art Haruna Murayama - JapánWilliam Priestley - AusztráliaSebastian Ryberg - SvédországSebastian Lösch - Németország Sineenart (Fiefy) Anuwatanaphorn - ThaiföldClaudie Donderwinkel - Hollandia    Good Spirit Jeroen de Corte - BelgiumEdmund Buston - Egyesült KirályságMarta Piigli - ÉsztországMitchell Faulkner - Ausztrália  Boryana Kotorova - NémetországTóth Sándor - Magyarország  mégtöbb info a világbajoksáról
 

Magyar Barista Bajnokság

2010. július 9.
Idén hatodik alkalommal került megrendezésre a Magyar Barista Bajnokság, melynek a Csodálatos Kávé névre hallgató szakkiállítás adott otthont. Több mint 40 kiállító cég képviseltette magát. Az idelátogatók megismerkedhettek a nagyobb külföldi és hazai kávés cégek kínálatával illetve az ágazathoz kapcsolódó érdekeltségek is tiszteletüket tették. A versenyen 17 Barista állt a kávégépek mögé és mutatta meg tudását a nemzetközi zsűri előtt, mely a SCAE (Nemzetközi kávé társaság) védjegye alatt zajlott. Eredmények: Barista kategória 1. Molnar Attila 2. Tóth Sándor 3. Gál Miklós Latte Art kategória 1. Török Ádám 2. Balázs László 3. Horváth Lajos Coffee in good spirits kategória 1. Tóth Sándor 2. Hajdú Péter 3. Balog Csaba Cup tasting kategória 1. Temesvári Szabolcs 2. Bóka Csaba 3. Cseresnyés Mark Gratulálunk a verseny minden résztvevőjének!
 

Megjött a Starbucks!

2010. június 20.
Első magyarországi kávézóját a budapesti West End bevásárlóközpontban nyitja meg az amerikai Starbucks Coffee, a világ egyik legnagyobb kávéházlánca. A nemzetközi láncok közül több is jelen van a magyar piacon, sőt, egy már ki is vonult. Bár 1-2 évvel korábbra ígérték, de végül 2010 nyarán Magyarországon is megjelenik a Starbucks, a világ talán legismertebb és egyik legnagyobb kávéházlánca. Az 1971-ben Seattle-ben alapított cég immár 53 országban kínálja kávéit, süteményeit, és szendvicseit, a kelet-közép-európai régióban a budapesti a 16. üzletük - mondta Drew O'Malley, a térség operatív igazgatója. Eszpresszó 420 forinttól A keddi tájékoztatón a cég képviselői többször hangsúlyozták, hogy a Starbucks a fair trade, vagyis a méltányos kereskedelem elkötelezett híve, ami azt jelenti, hogy világszerte magasabb áron veszik meg a kávébabot ezzel segítve a közösségekbe szerveződő kistermelőket, akik így fejleszthetik termelésüket, üzleti lehetőségeiket. Bár a Starbucks a világ kávétermésének mindössze 2-3 százalékát vásárolja fel, a cég a fair trade tanúsított kávé legnagyobb vevője, 2009-ben 18 millió kilogrammot szereztek be. Budapesten a West End bevásárlóközpontban nyitják meg első üzletüket, az itt dolgozó 25 alkalmazottat több mint 700 jelentkező közül válogatták. Hasonlóan a lengyelországi és csehországi üzletekhez, a Starbucks nálunk is az AmRest Coffee-val közös vállalkozásban üzemelteti a budapesti kávézót, de azt nem tudták megmondani a cég képviselői, hogy az elkövetkező 1-2 évben hány egységgel tervezik bővíteni a hálózatot. Mennyiségtől függően egy eszpresszó 420-520 forintba kerül, míg a capuccinóért 620, 720, vagy 820 forintot kell leszurkolniuk a betérő vendégeknek. Jeges kávékat 680-920 forint között mérnek, a legdrágább tea 1040 forintba kerül, utóbbi a legnagyobb bögrés Tazo Chai Tea. Egy muffin 650 forintot kóstál, a sajtos pogiért 250 forintot kérnek, az árszint nagyjából megfelel a többi nemzetközi láncnál elkértnek. A Gloria Jean's már ki is vonult Nem a Starbucks az első nemzetközi kávéházlánc, amelyik megjelenik Magyarországon: jelen van a magyar piacon a Costa Coffee, a Cafe Jubilee, a Cafe Heaven, Coffee Shop Company és a California Coffee Company is. A szintén nemzetközi hálózattal rendelkező, Gloria Jean's Coffees is megvetette a lábát a magyar piacon, ám a válság miatt a cég bezárta három budapesti egységét - a társaságnak a Hősök terén, a Mammut bevásárlóközpontban és a Teréz körúton volt boltja.
 

Ararat Brandy

2010. május 20.
Ahogy az ismert a Bibliából, Örményország a borkultúra és a borkészítés bölcsője. Az Arin-Berd, Karmir-Blur, Teyshebani és Elar-Darani ősi településeken folytatott régészeti ásatások bizonyítékokat találtak arra, hogy a modern örmények ősei magasan fejlett borkészítési kultúrával rendelkeztek. Később, görög régészek, köztük Herodotus, Xenophon és Strabon, feljegyezték, hogy kiváló borokat exportáltak Örményországból szomszédos országokba legalább 2.500 évvel ezelőtt. Xenophon különösen hangsúlyozta, hogy az örmény borok kiváló minőségűek, korosak voltak, és nagy választékban léteztek. Az örmény brandy termelését 1887-től követhetjük, amikor Nerses Tairyants kereskedő megépítette az ország első kombinált borászatát és szeszfőzdéjét Jereván korábbi erődjének a helyszínén. Amikor a többi szeszfőzde még csak háziiparnak számított, Tairyants gyára már el volt látva két Charente betűlepárlóval, melyek klasszikus konyaktechnológia szerint készítettek párlatokat. Ezek lehetővé tették a párlatok speciális érlelését is. Később a gyárat a Shustov &Sons szerezte meg, a híres orosz disztribútor, a Russian Court hivatalos szállítója lett. Sok világkiállításon nyertek érmeket az örmény brandyk és számos Grand Prix díjat kaptak. Amikor a borászatok és szeszfőzdék 1920-ban államosításra kerültek, a Jereváni gyár az állam egyedi tulajdonába került. 1953-ban áthelyezték egy óriási új létesítménybe, amely Örményország büszkesége, és Yerevan Brandy Company-nek nevezték el. Ez a lenyűgöző létesítmény, amely a legújabb modern technológiával felszerelt, termeli tovább Örményország leghíresebb brandyjét – az ARARAT-ot . Az Ararat Brandy kitűnő digestiv ital, és kávés koktél alap. www.araratbrandy.hu
 

Barista versenyek 4. rész World Cezve/Ibrik Champoinship

2010. március 10.
World Cezve/Ibrik Champoinship - A török kávé művészete. Szereted a keleti hangulatot, a keleti zenét és persze a török kávét? Próbáld ki magad, hozz egy segítséget és 12 perc alatt készíts el 2 hagyományos török kávét, 2 kávét, különleges fűszerezéssel. A szabadon választott italban pedig lehet bármi, csak maradjon meg a keleti kávé jellege és varázsold elő az „Ezeregyéjszaka meséit”Barista képzés
 

Barista versenyek 3. rész Cup Tasting

2010. március 10.
Barista versenyek 3. rész Cup Tasting A verseny lényege a kávék megkülönböztetése, nem az eredetük meghatározása. A 8, csoportonként 3 csésze közül kell kiválasztani a nem odaillőt, mindez 8 perc alatt. Szaglással és ízleléssel is meg lehet különböztetni a "háromszögben "található kakukktojást.Barista képzés
 

Barista versenyek 2. rész Coffee in Good Spirits

2010. március 10.
Barista versenyek 2. rész  Coffee in Good Spirits Ez a kategória a „Kávé és Párlat” versenye, ahol készíteni kell két Ír kávét és 2 alkoholos kávékoktélt,  8 perc alatt. A precíz baristamunka és a mixertudás harmóniája teszi egy igazi showműsorrá ezt a versenyszámot.Barista képzés
 

Barista versenyek 1. rész Latte Art

2010. március 10.
A tej művészete ( Latte Art) A fantázia és az öntési technikák különleges tudása jelenik meg ebben a versenykategóriában. El kell készíteni 2 presszó macchiato-t és 2 cappuchino-t vagy latte-t csak öntési technikával, egyedi mintával. A 2 kreatív italban pedig megmutatkozhat a barista fantáziája  és tehetsége, legyen az akár egy új forma amit tejhabbal készít vagy  bármi más különleges minta segédeszközök használatával.Barista képzés
 

Kávéfajták bemutatása. 2. rész Galapagos

2010. február 23.
Kávét a Nemzeti Parkból? A Galapagos szigetek Ecuadortól közel 1.000 km-re, nyugatra helyezkednek el. 13 nagyobb és 6 kisebb szigetből, és 107 sziklacsoportból áll. Mindössze 23.000 lakosa van és Ecuadorhoz tartozik. A nagyobb szigetek belsejét, a hegyvidéki területeket évi 1.000-2.000 mm csapadék öntözi és itt trópusi esőerdő alakult ki. 1968-ban a szigetek 98 %-át nemzeti parkká nyilvánították, elsősorban az őshonos, máshol nem található állatvilága miatt. A különleges állat- és növényvilág ellenére, minimális mértékben, de mezőgazdasági művelést is folytatnak a szigeteken. Mivel a klíma és a domborzat megfelelő, ezért a hegyoldalakon termesztett kávécserjék termését betakarítják és exportálják. A galapagosi kávé nedvdús és viszonylag nagyméretű arabica kávészemekből áll. Közepes, francia típusú pörkölésnél a kávé kevésbé testes, az ízvilága átlagos, de az aromája kiváló. A Semiramis Kft. a Galapagos szigetek 3. kantonjáról, a Santa Cruz szigetcsoportról forgalmaz kiváló minőségű arabica kávét.Mégtöbb információ a világ különleges kávéiról: www.semiramiskave.hu
 

Kávéfajták bemutatása 1. rész Uganda Bagisu AA

2010. január 29.
Uganda Bugisu AA   Uganda legkiemelkedőbb kávéja, és nemcsak a legjobb (AA) minősítés miatt. A teaivó Uganda kávétermelésének kicsiny százaléka nagyon jó mosott arabica, melyet elsősorban a kenyai határ szomszédságában fekvő Bugisu tartományban termelnek. Az itteni kávé nagyon hasonlít is a „kávék királynőjének” tartott kenyaihoz. Sőt, igazság szerint ma is gyakran csempészik át ezt a kávét Kenyába: egyrészt a magasabb árért, másrészt, hogy ne kelljen kifizetni az ugandai állami adókat.            A kávéültetvények a Nagy Tavak közelében a Mount Elgon nyugati lejtőin fekszenek. Ez a kivételes kávébab igazán afrikai: savas, borízű, harsány gyümölcsös tónusokat mutat. Közepes pörkölésnél erőteljes aromája testességgel és kellemes, enyhe étcsokoládé ízzel párosul. Baristák értékelése szerint: a Bugisu egy sima, testes, tökéletes egyensúllyal rendelkező kávé. A testesség kiegészül némi földes benyomással és enyhe rusztikus felhangokkal, a végén csak kevéssé édes földiszedres befejezéssel. A szakírók véleménye: „A főzet színe mélysötét, titokzatos. Illatában kakaóbab és cédrus dereng. Kóstoláskor a nyelven először erősség, nagy test, továbbá pézsmára és nehéz iszaposságra emlékeztető érzet jelenik meg. Később ezt keserű csokoládé árnyalja, és egy határozott, érett, sőt nagyon érett gyümölcsösség. Kissé vad, gazdag, zsíros és bohókás. Nem könnyű kávé: földes és intenzív. Az utóíze sem szirupos és hosszantartó, hovatovább egyértelműen nélkülözi az édességet.” Régió:              Bugisu (Bugishu), Közép-AfrikaMagasság:        1000-3000 mVáltozat:          Arabica typicaTalaj:               vulkanikusMűvelés:          vegyes, organikusBetakarítás:      szeptember-decemberMégtöbb információ a világ különleges kávéiról: www.semiramiskave.hu
 

MNGSZ Mixerverseny

2010. január 29.
VERSENY FELHÍVÁSA Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Sió Eckes Kft, és a Suha Kereskedelmi Kft., mint a Fabbri termékek hivatalos magyarországi forgalmazója, meghirdeti a „MAGYAR NEMZETI GASZTRONÓMIAI SZÖVETSÉG KUPA” mixerversenyt. Képek a versenyről
 

Green Tea

2010. január 27.
Megannyi teafajtát ismerünk hazánkban és Európában, gondolhatunk itt a fekete vagy a gyümölcs illetve a gyógynövényekből készített teákra. Azonban manapság egyre nagyobb teret hódít a zöld tea. A tea ivás szokása Kínából ered. Mint oly sok más dolog a teaivás is uralkodói kiváltság volt, annál is inkább, hogy a legendák szerint Sen-nung császár Kr. e. 2737-ben ivóvizét forraltatta, amikor is a kávé cserje egy leve belehullott a csészéjébe, mely megízesítette italát. Nem sokkal ez után arra is rájöttek, hogy a tea élénkít is. A kávéval összehasonlítva a teában sokkal több koffein található illetve a kávé koffeinjének lökésszerű felszívódásával szemben a zöld tea koffein tartalma fokozatosan szívódik fel szervezetünkben. A fekete teával ellentétben a zöld teát nem erjesztik. A szüret után gőzöléssel, vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található a polifenol-oxidáz enzimeket, így az erjedési folyamatok leállnak. Ezután a leveleket formázzák (például összesodorják), majd kiszárítják és a minőségtől függően válogatják. A legmagasabb kategóriájú teák feldolgozását kézzel végzik. Rendkívüli jótékony hatása miatt előszeretettel alkalmazzák a manapság igen divatos alternatív gyógyászat egész területén. Segít az immunrendszer megerősítésében, meggátolja a fogszuvasodást, illetve hatékonyan előzi meg a daganatos megbetegedéseket is. Egy kínai felmérés szerint a fogyókúra egyik leg természetesebb módja. Napi három csésze zöld tea elfogyasztása a fő étkezések után, havi 1-2kg súlycsökkenéssel jár. A zöld tea helyes elkészítésénél figyelembe kell vennünk a származási területet és ettől függően 1-5 percig kell áztatnunk a tealeveleket körülbelül 80 fokos vízben. Alapvető szabály, hogy a teát sohasem szabad főzni, forralni, hanem csak forró vízzel leönteni. Sokak szerint a második forrázással újabb értékes anyagokat nyerhetünk ki a levelekből, bár itt már 6-8 perces áztatás is engedélyezett.
 

Magyar Barista Bajnokság

2010. január 24.
Magyar Barista Bajnokság   Az Európai Kávékülönlegességek egyesületének magyar tagozata 2010.04.23.-25.-i megrendezési időponttal meghirdeti a VI. Magyar Barista Bajnokságot. A bajnokság a Csodálatos Kávé nevű kiállítás keretein belül kerül lebonyolításra. A verseny helyszíne: Hungexpo D Pavilon (Budapest, Albertirsai út 10.) A kiállításon a barista bajnokság mellett megrendezésre kerülnek a Latte Art, az alkoholos kávékoktélok készítésének a török kávékészítés és a kávékóstolás művészetének bajnoksága. A bajnokságok egyben hivatalos kvalifikációk a 2010. júniusában Londonban megrendezendő világbajnokságokra, vagyis a nyertesek Magyarországot fogják képviselni. Hazánkat 2009-ben Köln-ben a Barista Világbajnokságon, Coffe in Good Spirit kategóriában Hajdú Péter, a Barista Akadémia vezető oktatója képviselte.Péter kávés italát hamarosan ebben a rovatban láthatjátok.
 

Minőségi kávé otthon

2010. január 15.
Dugattyús kávéfőző   Az Egyesült Államokban French Press néven vált híressé a dugattyús kávéfőző, mellyel kiváló minőségű kávét lehet készíteni.Feltalálását állítólag egy olasz Caliman nevezetű úriembernek köszönhetjük, aki 1933-ban eladta a módszert egy Svájci úriembernek, aki így menekült meg a II. világháború alatt Olaszországból.A világ minden táján előszeretettel alkalmazott módszer a dugattyús eljárás, mivel az őrölt kávé minden íz és aroma anyaga kinyerhető, gyorsan és könnyedén. Semmi másra nincs szükségünk mint forró vízre és durvára őrölt kávéra, nameg néhány perce, hogy kiváló kávéitalt kapjunk. Előnye abban rejlik, hogy más technológiákkal szemben nem kerülnek idegen ízek a kávé italba, gondolhatunk itt például a filter papírjára.A french press másik előnye, hogy különböző méretekben kapható így mindig annyi kávét készíthetünk, amennyire szükségünk van.Egyetlen hátránya, hogy a kávé gyorsan kihűl az edényben, ami miatt a kávét elkészítése után rögtön el kell fogyasztanunk. Hazánkban még nem elterjedt, de külföldön már elektromos illetve termoszos kivitelben is kapható, ami az ital melegen tartásáról gondoskodik. Barista képzés:www.baristaiskola.hu
 

Tiramisu

2009. november 6.
Ki ne ismerné ezt a tipikusan olasz süteményt? De azt is tudja, mi a története és hogyan készül? Születését számos legenda övezi. A leghihetőbb és valószínűbb, Siena városához köti. Cosimo III de' Medici egy napon úgy döntött, hogy rövid időre Siena- ba költözik. A cukrászok ezen alkalomból olyan süteményt szerettek volna megalkotni, amely a nemesség minden vonását magán hordozta. Egy fontos édességnek kellett lennie egyszerű hozzávalókból, ugyanakkor rendkívül ízletesnek is, mivel a herceg nagyon szerette az édességet. Cosimo III de' Medici csak úgy hívta a tiramisu- t, hogy a "zuppa del duca", "a herceg nassa". Mivel ennyire megkedvelte ezt a süteményt, receptjét magával vitte Firenzébe is. Egy másik szokás szintén elterjedt a tiramisu- val kapcsolatban: minden szerelmi találkozó előtt kiadós adagot ettek a legfinomabb kávés süteményből.
 

A Kávé.

2009. november 6.
A coffea növény a Rubiaceae családjába tartozik. A kávénövényeket igen nehéz osztályozni, minthogy sok fajuk, családjuk és változatuk él a földön. Az a két faj amihez a legtöbb, kereskedelmi forgalomba kerülő kávéfajta tartozik, a coffea arabica, egy igen összetett faj számos változattal, valamint a coffea canephora. Utóbbit általában robusta néven is emlegetik, a legtermékenyebb fajtája nyomán. Szintén a kávéfák közé tartozik az 1843-ban Libériában felfedezett coffea liberica, valamint a coffea dewevrei, melyet inkább excelsa néven ismernek: mindkét faj rendelkezik a robusta jó tulajdonságaival, de általában - enyhén szólva - rossz ízűek. Sokan próbálkoztak már hibrid kávéfák létrehozásával, de az általános vélemény ma az, hogy bár az újabb fajtaváltozatok növelik a termékenységet, az ellenállóképességet, s talán még hosszabb életet is nyújtanak a kávéfának, a hibrid fajták íze mégsem olyan jó, mint a régieké. Mindegyik kávéfajta az Egyenlítő körüli, a Ráktérítő és a Baktérítő közötti széles trópusi övezetben terem meg, ám fajtától és változattól függően a növények külső megjelenése igencsak eltérő. Az örökzöld lombozat gyakorlatilag bármilyen színben játszhat a sárgászöldtől a mélyzöldig, sőt bronzvörösig, s a csillogó levelek ráncosak, a robusta változatoknál még inkább, mint az arabica fajtáinál. Egyes növények cserjeméretűek maradnak, míg mások a 18 métert is elérhetnék, ha nem vágnák le a felső ágaikat a betakarítás megkönyítésére. 
 

Vendéglátó angol nyelvtanfolyam

2009. október 14.
Biztos vagy benne, hogy beszélsz angolul?Itt az alkalom, hogy elsajátítsd az éttermekben, bárokban, szállodákban, és az óceánjáró hajókon használt Catering English-t!A 12 hetes nyelvtanfolyam felkészít a külföldi munkavállalásra és az azt megelõzõ interjúra is.A tanfolyam kezdete: folyamatosanA tanfolyam helyszíne: 1072 Bp. Akácfa u. 24. Rosé Restaurant and BarA tanfolyam hossza: 12 hét, heti 1X3 óraA tanfolyam részvészeli díja: 60.000.-Ft, amely tartalmazza a vizsgadíjat is.A részletfizetés minden hallgatónk számára biztosított.Sikeres vizsga esetén hallgatóink angol nyelvû oklevelet kapnak.információ és jelentkezés 0620-9642-221további részletek itt:A tanfolyam tematikája:  Catering English12 weeks3 hours a week (including 10 minute break). Week 11-     Introduction2-     Taking reservations /  giving information /  Questions with do / does, prepositions of time at, on, from, to Week 21-     Review of reservations / turning down reservationsI´m sorry, I´m afraid.... Short forms of be, do, have2-     Greeting guests Week 3 1-      Taking orders for aperitifs and startersAre you ready to order? Would you like a starter?   a / the, a / some  2-     Taking main order reservations I´ll have some.... We haven´t got any....   Some / anyWeek 41-     Review of weeks 1, 2, 3 2-     Review of weeks 1, 2, 3 Week 51-     Wine orderWhich do you prefer? X is drier than Y. more than, not as. dry as.....2-     Advising guests on winesI can recommend...... / Have you tried.....?Week 6   1-     Cheese, dessert and coffee orders2-     Formal suggestions  Shall I ....? May I suggest.....?Week 71-     Dealing with requestsI´ll get another glass.  Some / one / another / some more      2-  Review of week 5, 6, and 7Week 81-     Describing food dishes  It consisits of...It contains......2-     Dealing with complaintsSimple past, We orderes 20 minutes ago.  Superlative adjectives worst, most expensiveWeek 9 1-     Dealing with complaints cont.2-     Giving the bill How are you paying? Sign here please.  Week 101-     Payment queriesIt can´t be right. I´m afraid there´s no mistake.2-     FarewellsHave a pleasant day.Week 111 - Review of weeks 8, 9, 102- Test of courseWeek 121 - Test correction2- Open lesson for questions and other things they would like to know.
 

Az Ír Kávé története

2009. július 23.
Az írországi Limerick megyei repülőtér a két háború közti időszakban az Amerika és Európa közötti légiforgalom egyik fontos csomópontja volt. Innen indultak, és itt szálltak le a két kontinens közti utasforgalmat bonyolító vízi repülőgépek. Történt egyszer, hogy viharos időjárás miatt az egyik hidroplán visszafordulásra kényszerült. A viharvert utasok az öbölbe visszaérkezvén mind betömörültek a légikikötő utasellátójába. Joe Sheridan, az étterem konyhafőnöke, megindulva az utasok állapotán, a tettek mezejére lépett. A póruljárt vendégeknek új szívmelengető italt kevert: elkészítette az első ír kávét. A legenda még hozzáteszi, hogy egy vendég kérdésére - Uram, ez brazil kávé? - Sheridan így válaszolt: - Nem, ez ír kávé. Az ital csupán 1952-ben jutott el San Franciscóba. Az ital születési helyén, a Joe Sheridan Bárban ma is meg lehet kóstólni az eredeti ír kávét. A Shannon repülőtér helyén minden év augusztusában parádéval, koncertekkel tarkított Ír Kávé Fesztivált tartanak.Barista képzés
 

Jamaican Blue Mountain

2009. július 23.
A Karib térség egyik szigetén, Jamaicán magasodó hegyek lejtőin termelik ezt a különleges babkávét, mely édes, mogyorós ízvilágával belopta magát a kávé élvezők szívébe.A Jamaica Blue Mountain babkávé kb. 20-szor drágább, mint az egyéb hétköznapi babkávék (ára kb. 50 $/0,454 g, angolszász területeken pound-ot használnak tömeg mérésére, 1 pound=0,454 kg).A klíma és a talaj minőségének különleges együttese eredményezi az itt termesztett kávé egyedülállóan kiegyensúlyozott savasságát, testességét, édességét és aroma-ízvilágát.A név egyébként bejegyzett márkanév és a csak a Jamaicai Kávéipari Igazgatótanács (Jamica Coffee Industry Board) által jóváhagyott és igazolt kávé viselheti a Jamaica Blue Mountain nevet.
 

Barista VB 2009. Good Spirits Category

2009. július 22.
2009. június 26-28-ig került megrendezésre Kölnben a SCAE World Coffee Championships.Good Spirits kategóriában két szabadon választott alkoholos kávéitalt és két perfekt ír kávét kellett elkészíteni. A kategóriát Marta Piigle, észt versenyző nyerte.Hazánkat Hajdú Péter barista képviselte a Semiramis Team versenyzője.
 

Barista VB 2009. Cezve/Ibrik Category

2009. július 22.
2009. június 26-28-ig került megrendezésre Kölnben a SCAE World Coffee Championships.A Cezve/Ibrik kategóriát Christina Koumpouni görög versenyző nyerte.
 

Barista VB 2009. Cup Tasting Category

2009. július 22.
2009. június 26-28-ig került megrendezésre Kölnben a SCAE World Coffee Championships.A Cup Tasting kategóriát Valentina Kazachkova orosz versenyző nyerte.Hazánkat Cseresnyés Márk barista képviselte a Semiramis Team versenyzője.
 

Kopi Luwak

2009. július 17.
A világ egyik legdrágább és legegzotikusabb kávéja a Nagy-Szunda szigetekről származik. Furcsa történetét már a neve is jelzi: a "Kopi" indonéz nyelven kávét jelent, a "Luwak" pedig a közönséges pálmasodró neve.A pálmasodró nyersen fogyasztja el a kávébabot, amikor az még vörös színű. Csak a puha héját emészti meg; a többi áthalad bélrendszerén, majd az állat kiüríti. A különleges kávészemeket kereső dolgozók kézzel válogatják ki az aranyat érő végterméket az ürülékből (amit előbb persze meg is kell találni).A Kopi Luwak rajongói szerint ez a nem túl szalonképes, ám annál természetesebb gyártási folyamat adja a kávé különleges zamatát. Egy kiló ebből az indonéz csodából 1320 dollárba kerül, és ahol lefőzve kaphatunk ilyen különlegességet, ott egy csésze Kopi Luwak ára minimum 50 dollár.
 

Fair Trade

2009. július 17.
A méltányos kereskedelem a nemzetközi árucsere szokásos felfogásától eltérő megközelítés. Kereskedelmi partnerséget jelent, amely a hátrányos helyzetű termelők számára hivatott a fenntartható fejlődést előmozdítani elsősorban jobb kereskedelmi feltételek biztosításával, valamint a fejlett országokban folyó szemléletformáló kampányokkal.A méltányos kereskedelem a kezdetektől fogva egyfajta jótékonysági kezdeményezés: a rövidtávú kereskedelmi érdeken túllépve a szegény országok kistermelőinek és rajtuk keresztül a helyi közösségeknek igyekszik segíteni. A pszichológiai haszna a jótékonysággal összevetve számottevő. A legszegényebb országok kistermelői érezhetik, hogy munkájukra, termékükre szükség van. A termékeik fogyasztói átlagosan 30-50%-kal többet fizetnek a termékekért, de ezért általában az átlagosnál jobb minőségű termékhez jutnak, és tudják, hogy a többletkiadás társadalmi célokat szolgál. A környezetvédelmi elvárások is egyre fontosabbak a fair trade-ben, a környezeti érdekeket és értékeket is méltányolják.A mozgalom szervezői az érintett kistermelők piaci stabilitására törekszenek: hosszabb távú szerződéses kapcsolatokat igyekeznek kialakítani a biztonságuk növelésére, valamint az előre fizetés gyakorlata révén bevételeik kalkulálhatóvá válnak, segítve a tervezést és a beruházást. A termelők így nagyobb hatással lehetnek az árujuk feldolgozásával és piacra vitelével kapcsolatos döntésekre. A méltányos kereskedelem bátorítja, hogy a profit egy részét kapacitásnövelésre fordítsák. Ilyen lehet például a termelői csoportok kialakítása, többlet-értéket biztosító berendezések beszerzése, pl. a kávébab feldolgozására. Fontos kiemelni, hogy a méltányos kereskedelemből származó profit nem csak a munkavállaló egyéneknek, hanem az egész közösségnek javára válik.Az Európai Unióban 1994-ben a számítások szerint a fair trade áruk teljes forgalma 175 millió euró volt; 1997-ben ez az érték az euró-régióban 200 és 250 millió euró között lehetett; 2001-ben pedig közel 500 milliós forgalmat becsültek.A fair trade termékek forgalmának 30%-át a kávé teszi ki, ami az Európai Unió teljes kávéforgalmának 2%-a.
 

Mi is a kávéház?!

2009. július 15.
Kávéház, az az utcai földfeletti üzlethelyiség, melyben kávé, tea, csokoládé, italmérési engedély tárgyát nem képező szeszes italok, az utóbbiakhoz szükséges nedvek, végre az elősorolt cikkekkel fogyasztani szokott sütemények mindig kaphatók; melyben legalább két rendes nagyságú tekeasztal folytonosan a közönség rendelkezésére áll, kivéve a kültelkeken és szállókban levő K.-ak, melyekben egy tekeasztal is tartható; végre mely K. felirattal van megjelölve. K.-i vagy kávémérési üzlet nyitására engedélyt csakis teljesen megbízható egyén nyerhet. A megbízhatóság a rendőrségnek külön e célra kiállított bizonyítványával igazolandó. Engedélyt egyáltalában nem nyerhet az, ki nyereségvágyból elkövetett bűntettért vagy vétségért büntetve volt és az, ki bordélyházat tart. A vendégek szolgálatára kifogástalan előéletű egyének alkalmazandók. Kávémérésekre szóló engedély egyedül kávé, tea, tej és csokoládé kimérésére és ezen italokhoz való sütemény eladására jogosít. Tekeasztalok felállítása, bárminemű játék kártyákkal vagy egyéb jelekkel és eszközökkel, végre zenélés vagy dalolás a kávémérésekben feltétlenül tilos. Minden kávémérés kívűlről kávémérés címmel látandó el, kávémérőknek a K. cím használaa tiltatik. Hogy mennyiben gyakorolható a főváros kizárólag kisebb haszonvételi jogának tárgyát képező italmérés kávémérési üzletben, az e részben fennálló szabályok határozzák meg. A kávémérés, tekintet nélkül az évszakra, esti 11 órakor bezárandó és reggeli 3 óra előtt ki nem nyitható. Pallas Nagy Lexikon