Hírek

 

A Kávé.

2009. november 6.

A coffea növény a Rubiaceae családjába tartozik. A kávénövényeket igen nehéz osztályozni, minthogy sok fajuk, családjuk és változatuk él a földön. Az a két faj amihez a legtöbb, kereskedelmi forgalomba kerülő kávéfajta tartozik, a coffea arabica, egy igen összetett faj számos változattal, valamint a coffea canephora. Utóbbit általában robusta néven is emlegetik, a legtermékenyebb fajtája nyomán. Szintén a kávéfák közé tartozik az 1843-ban Libériában felfedezett coffea liberica, valamint a coffea dewevrei, melyet inkább excelsa néven ismernek: mindkét faj rendelkezik a robusta jó tulajdonságaival, de általában - enyhén szólva - rossz ízűek. Sokan próbálkoztak már hibrid kávéfák létrehozásával, de az általános vélemény ma az, hogy bár az újabb fajtaváltozatok növelik a termékenységet, az ellenállóképességet, s talán még hosszabb életet is nyújtanak a kávéfának, a hibrid fajták íze mégsem olyan jó, mint a régieké.

Mindegyik kávéfajta az Egyenlítő körüli, a Ráktérítő és a Baktérítő közötti széles trópusi övezetben terem meg, ám fajtától és változattól függően a növények külső megjelenése igencsak eltérő. Az örökzöld lombozat gyakorlatilag bármilyen színben játszhat a sárgászöldtől a mélyzöldig, sőt bronzvörösig, s a csillogó levelek ráncosak, a robusta változatoknál még inkább, mint az arabica fajtáinál. Egyes növények cserjeméretűek maradnak, míg mások a 18 métert is elérhetnék, ha nem vágnák le a felső ágaikat a betakarítás megkönyítésére.

 

további hírek