Hírek

 

Green Tea

2010. január 27.

Megannyi teafajtát ismerünk hazánkban és Európában, gondolhatunk itt a fekete vagy a gyümölcs illetve a gyógynövényekből készített teákra. Azonban manapság egyre nagyobb teret hódít a zöld tea.

A tea ivás szokása Kínából ered. Mint oly sok más dolog a teaivás is uralkodói kiváltság volt, annál is inkább, hogy a legendák szerint Sen-nung császár Kr. e. 2737-ben ivóvizét forraltatta, amikor is a kávé cserje egy leve belehullott a csészéjébe, mely megízesítette italát. Nem sokkal ez után arra is rájöttek, hogy a tea élénkít is. A kávéval összehasonlítva a teában sokkal több koffein található illetve a kávé koffeinjének lökésszerű felszívódásával szemben a zöld tea koffein tartalma fokozatosan szívódik fel szervezetünkben.
A fekete teával ellentétben a zöld teát nem erjesztik. A szüret után gőzöléssel, vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található a polifenol-oxidáz enzimeket, így az erjedési folyamatok leállnak. Ezután a leveleket formázzák (például összesodorják), majd kiszárítják és a minőségtől függően válogatják. A legmagasabb kategóriájú teák feldolgozását kézzel végzik.
Rendkívüli jótékony hatása miatt előszeretettel alkalmazzák a manapság igen divatos alternatív gyógyászat egész területén.
Segít az immunrendszer megerősítésében, meggátolja a fogszuvasodást, illetve hatékonyan előzi meg a daganatos megbetegedéseket is.
Egy kínai felmérés szerint a fogyókúra egyik leg természetesebb módja. Napi három csésze zöld tea elfogyasztása a fő étkezések után, havi 1-2kg súlycsökkenéssel jár.
A zöld tea helyes elkészítésénél figyelembe kell vennünk a származási területet és ettől függően 1-5 percig kell áztatnunk a tealeveleket körülbelül 80 fokos vízben. Alapvető szabály, hogy a teát sohasem szabad főzni, forralni, hanem csak forró vízzel leönteni. Sokak szerint a második forrázással újabb értékes anyagokat nyerhetünk ki a levelekből, bár itt már 6-8 perces áztatás is engedélyezett.

további hírek