Hírek

 

Kávéfajták bemutatása 1. rész Uganda Bagisu AA

2010. január 29.

Uganda Bugisu AA

 

Uganda legkiemelkedőbb kávéja, és nemcsak a legjobb (AA) minősítés miatt. A teaivó Uganda kávétermelésének kicsiny százaléka nagyon jó mosott arabica, melyet elsősorban a kenyai határ szomszédságában fekvő Bugisu tartományban termelnek. Az itteni kávé nagyon hasonlít is a „kávék királynőjének” tartott kenyaihoz. Sőt, igazság szerint ma is gyakran csempészik át ezt a kávét Kenyába: egyrészt a magasabb árért, másrészt, hogy ne kelljen kifizetni az ugandai állami adókat.           

A kávéültetvények a Nagy Tavak közelében a Mount Elgon nyugati lejtőin fekszenek.

Ez a kivételes kávébab igazán afrikai: savas, borízű, harsány gyümölcsös tónusokat mutat. Közepes pörkölésnél erőteljes aromája testességgel és kellemes, enyhe étcsokoládé ízzel párosul.

Baristák értékelése szerint: a Bugisu egy sima, testes, tökéletes egyensúllyal rendelkező kávé. A testesség kiegészül némi földes benyomással és enyhe rusztikus felhangokkal, a végén csak kevéssé édes földiszedres befejezéssel.

A szakírók véleménye: „A főzet színe mélysötét, titokzatos. Illatában kakaóbab és cédrus dereng. Kóstoláskor a nyelven először erősség, nagy test, továbbá pézsmára és nehéz iszaposságra emlékeztető érzet jelenik meg. Később ezt keserű csokoládé árnyalja, és egy határozott, érett, sőt nagyon érett gyümölcsösség. Kissé vad, gazdag, zsíros és bohókás. Nem könnyű kávé: földes és intenzív. Az utóíze sem szirupos és hosszantartó, hovatovább egyértelműen nélkülözi az édességet.”

Régió:              Bugisu (Bugishu), Közép-Afrika
Magasság:        1000-3000 m
Változat:          Arabica typica
Talaj:               vulkanikus
Művelés:          vegyes, organikus
Betakarítás:      szeptember-december

Mégtöbb információ a világ különleges kávéiról: www.semiramiskave.hu

további hírek