Hírek

 

Ararat Brandy

2010. május 20.

Ahogy az ismert a Bibliából, Örményország a borkultúra és a borkészítés bölcsője.

Az Arin-Berd, Karmir-Blur, Teyshebani és Elar-Darani ősi településeken folytatott régészeti ásatások bizonyítékokat találtak arra, hogy a modern örmények ősei magasan fejlett borkészítési kultúrával rendelkeztek. Később, görög régészek, köztük Herodotus, Xenophon és Strabon, feljegyezték, hogy kiváló borokat exportáltak Örményországból szomszédos országokba legalább 2.500 évvel ezelőtt. Xenophon különösen hangsúlyozta, hogy az örmény borok kiváló minőségűek, korosak voltak, és nagy választékban léteztek.
Az örmény brandy termelését 1887-től követhetjük, amikor Nerses Tairyants kereskedő megépítette az ország első kombinált borászatát és szeszfőzdéjét Jereván korábbi erődjének a helyszínén. Amikor a többi szeszfőzde még csak háziiparnak számított, Tairyants gyára már el volt látva két Charente betűlepárlóval, melyek klasszikus konyaktechnológia szerint készítettek párlatokat. Ezek lehetővé tették a párlatok speciális érlelését is.
Később a gyárat a Shustov &Sons szerezte meg, a híres orosz disztribútor, a Russian Court hivatalos szállítója lett.
Sok világkiállításon nyertek érmeket az örmény brandyk és számos Grand Prix díjat kaptak.
Amikor a borászatok és szeszfőzdék 1920-ban államosításra kerültek, a Jereváni gyár az állam egyedi tulajdonába került. 1953-ban áthelyezték egy óriási új létesítménybe, amely Örményország büszkesége, és Yerevan Brandy Company-nek nevezték el. Ez a lenyűgöző létesítmény, amely a legújabb modern technológiával felszerelt, termeli tovább Örményország leghíresebb brandyjét – az ARARAT-ot .

Az Ararat Brandy kitűnő digestiv ital, és kávés koktél alap. 

www.araratbrandy.hu

további hírek